Rodiny ptáků

Ústřičník velký Haematopus ostralegus

Pin
Send
Share
Send
Send


Ústřičník velký (Haematopus ostralegus) je pobřežní pták se silnými tříprstými nohami a rovným silným zobákem. Barva těchto ptáků kombinuje bílou a černou barvu (jako straka). Pro hnízdění si ústřicovití vybírají oblázková, písčitá, lasturová a skalnatá mořská pobřeží v zátokách a zátokách, kde jsou hejna a široký pás pobřežních vod, který je vystaven při odlivu. Ve vnitrozemí obývají ústřicovci břehy řek a jezer. V evropské části Ruska bylo hnízdění ústřičníků zaznamenáno také na polích, a to docela daleko od vody.

Reprodukce

Každý pár má chráněnou malou hnízdní oblast, zároveň však v bezprostřední blízkosti hnízdí desítky a za vhodných podmínek stovky párů. Hnízdo je umístěno otevřeně a je to jednoduchá mělká fossa. V plné spojce jsou 3, někdy 4 nebo 2 vejce. Oba rodiče inkubují a často se navzájem nahrazují po dobu 26-28 dnů. Péřové bundy opouštějí hnízdo v den vylíhnutí, ale nejdříve od toho nejdou daleko a často je zahřívají jejich rodiče. Je zvědavé, že brodiví dospělí straka nejen řídí svá kuřata, ale také je krmí, to znamená, že jim přinášejí jídlo do zobáku, někdy z poměrně značné vzdálenosti. Dokonce ani napůl rozvinutá kuřata nemohou získat vlastní jídlo. Rodiče někdy hledají jídlo právě tam, velmi blízko, a kuřatům je to lhostejné. Dospělý pták přivede na kuřátko hmyz, drží ho v zobáku, někdy ho položí na písek a nehybně stojí, sklopí zobák a jakoby ukázal na svou kořist, dokud ho kuřátko nakonec neuchytí.

Jídlo

Jídlo bahňáci čtyřicet pestrý. Zpravidla chytají otevřenou kořist na souši a v mělké vodě a mohou zvířata pohřbívat v měkké zemi. Hlavní potravou ústřičníku jsou mnohoštětinatci, měkkýši, korýši, hmyz a jejich larvy (dipterani, brouci, housenky netopýrů atd.)

Pin
Send
Share
Send
Send