Ptačí rodiny

Hyacint papoušek Anodorhynchus hyacinthinus

Pin
Send
Share
Send
Send


Hyacintový papoušek poprvé popsal v roce 1790 britský přírodovědec ornitolog John Latham. Jedná se o slavného vědce z konce 18. století, který dal vědecká jména mnoha ptákům přivezeným do Anglie.

Hyacintový papoušek lze bezpečně nazvat jedním z největších papoušků na světě. Jeho délka dosahuje jednoho metru a rozpětí křídel je 80 centimetrů. Hmotnost dospělého papouška je asi 1,5 kilogramu.

Hyacintový papoušek má jasnou kobaltově modrou barvu. Pouze pod silným tmavě šedým zobákem a kolem očí si můžete všimnout neopeřených žlutých skvrn. Šedo-modrý ocas je někdy dokonce delší než tělo papouška. Ostré, zakřivené drápy jsou umístěny na silných šedých tlapkách.

Žena se liší od muže menší velikostí těla. Charakteristickým rysem je také zobák, který je u mužů mnohem větší. Mladí papoušci mají relativně krátký ocas vzhledem k tělu. A bledě žluté kroužky kolem očí jsou téměř neviditelné. Ale barva peří je stejně jasná a chytlavá jako barva dospělých ptáků.

Biotop hyacintového papouška je poměrně velký. Nachází se v lesích, palmových hájích a bažinatých oblastech v Brazílii, Bolívii a Paraguay. Je těžké si představit, že tito ptáci žijí sami. Nejčastěji jsou sjednoceni ve skupinách nebo ve dvojicích.

Zástupci tohoto druhu mají schopnost vydávat mnoho různých křičících zvuků. Hluk z nich je někdy slyšet ze vzdálenosti několika kilometrů. Krásný, kouzelný pohled, když za měsíčního světla letí velký papoušek hyacint, roztáhne křídla a vydá tajemné škrekot.

Ara se probouzí pozdě ráno. Peří před jídlem očistí. Pak hledají jídlo pro sebe: bobule, ovoce, vodní šneci. Ale jejich oblíbenou pochoutkou jsou palmové ořechy, které bez námahy lámou svým mocným zobákem. Ptáci tráví čas na oběd v korunách stromů a ukrývají se před horkým, spalujícím sluncem.

Hyacintové ara stavějí hnízda v dutinách vysokých stromů s měkkým dřevem, ve štěrbinách skal nebo na strmých svazích poblíž řek. S pomocí zobáku a tlapek si vytvářejí útulný domov s měkkou podestýlkou ​​z pilin. Hnízda jsou stavěna tak, aby ptáka nechytil jeho jediný nepřítel - orel. Když papoušek spadne do svých dravých tlap, už není možné uniknout.

K pohlavní dospělosti papouška hyacintového dochází nejdříve v sedmi letech. Po páření klade samice dvě velká vajíčka, možná s odstupem několika dní. Inkubuje je asi měsíc. Poté se narodí dvě slepá, nepeřená kuřata, která zůstanou v hnízdě 90 dní v péči svých rodičů. Ale když uprchli a opustili hnízdo, nebudou se moci živit sami další tři měsíce. Získávání potravy bude i nadále záležitostí dospělých papoušků. Hyacintové ara žijí po dlouhou dobu - asi 50 let.

Hyacint papoušek je považován za ohrožený druh a je uveden v červené knize. Je to způsobeno lovci a lovci ptáků, kteří je používají pro komerční účely.

Popis

Hyacint papoušek (Anodorhynchus hyacinthinus) izolován v samostatném rodu. Jedná se o jeden z největších druhů papoušků: někteří jedinci dosahují délky 80-98 cm (asi s polovinou ocasu) a hmotnosti 1,5 kg. Tito ptáci jsou namalováni neobvykle krásnou kobaltově modrou barvou. Mají velký, silný zobák, černošedý, šedomodrý, dlouhý a úzký ocas. Jejich hlas je velmi hlasitý, ostrý, hrdelní, včetně chraplavého ječení, které lze slyšet na vzdálenost několika kilometrů.

Rozpětí

Hyacint papoušek žije na severovýchodě, západě a ve středu Brazílie, Bolívie a Paraguay, kde obývá předměstí lesa, lesních plantáží, močálů a palmových hájů. Mimo období rozmnožování se macaws chovají v malých rodinných hejnech (až 6–12 jedinců).

Jídlo

Jsou aktivní během denního světla a každý den létají do krmných oblastí nacházejících se několik desítek kilometrů od místa jejich ubytování. Hyacintové ara se živí palmovými ořechy, obratně je žvýká silným zobákem, zralým a nezralým ovocem (fíky mají velmi rádi) a ovocem, bobulemi, vodními šneky. Krmí se jak v korunách stromů, tak na zemi.

Reprodukce

Hyacint papoušek spárovat na celý život. Hnízdí v dutinách vysokých stromů, v nadmořské výšce 12 - 40 m. Když je nedostatek vhodných stromů, vykopávají díry (pomocí zobáku a tlapek) na strmých březích řek a upravují hnízdění v kamenných trhlinách. Spojka těchto velkých papoušků obsahuje 2 vejce, která inkubuje pouze samice po dobu 27-30 dnů. Samec po celou dobu krmí samici a hlídá hnízdo. Novorozená mláďata jsou nahá a slepá. Vzájemně soutěží o jídlo a ve většině případů přežije jen jeden. Mláďata opeří ve věku 65–70 dní a hnízdo opouštějí po třech měsících, ale jejich rodiče je krmí ještě další tři měsíce. Celkově zůstávají mladí ptáci se svými rodiči přibližně 18 měsíců.

Vlastnosti a stanoviště papouška hyacintového

Tito ptáci pocházejí z deštných pralesů Bolívie, Brazílie a Paraguay. Papoušci se také vyskytují v savanách v Latinské a Jižní Americe, Peru, Kolumbii a Mexiku.

Vlastnosti hyacint papoušek je jeho neobvyklá barva: peří je jasně modré, ocas a okraje křídel jsou tmavě modré, šedé nebo černé. Oči jsou modročerné barvy, kolem nichž je vytvořen prsten žlutého peří.

Hmotnost dospělých ptáků není větší než 2 kg a děti při narození nedosahují ani 200 gramů. Velikost těla ptáka je 40-60 cm, rozpětí křídel je od 70 cm. Papoušek se vyznačuje silným, těžkým, černým zobákem, ptáci se snadno kousnou do velkého ořechu.

Hyacintový papoušek svým mocným zobákem snadno praskne ořechy

Má velké drápy, tlapky tmavě šedé barvy, na tlapkách jsou 2 prsty vpředu a 2 - vzadu. Hyacint papoušek má velmi hlasitý a hlasitý hlas, který více připomíná kvákání vran, můžete ho slyšet ve vzdálenosti 2 km.

Poslouchejte hlas hyacintového papouška

Papoušek tohoto druhu je skutečný pohledný muž. Podle hyacint papoušek fotografie, lze určit, že tento pták nese nejen estetickou krásu, ale také nafoukaný a láskyplný charakter.

Povaha a životní styl papouška hyacintového

Hyacintový papoušek je velmi inteligentní a pohotový papoušek, který lze snadno zkroutit a důvěřovat mu lidé. Hyacint papoušek velmi přátelský, snadno přístupný tréninku a je schopen opakovat až 30 různých slov po osobě. Je schopen ukázat, že chce jíst nebo hrát, a je také schopen rychle si zapamatovat různé triky.

Rozpětí křídel hyacintového papouška může přesáhnout 70 cm.

Ara je zvědavá a zvídavá, vypadá spíše jako malé dítě, vyžaduje neustálou pozornost. Navzdory své učenlivé a laskavé povaze hyacint papoušek mstivý.

A pokud podle papouška existuje nebezpečí vedle něj, může sevřít nebo kousnout, což je docela bolestivé, obrovským zobákem ptáka. Papoušci tohoto druhu jsou odvážní a vždy se dokáží postavit sami za sebe, ale zároveň, pokud je navázáno spojení mezi ptákem a osobou, pak papoušek nikdy nepoškodí jeho majitele. Hyacintový ara je školní pták, ale navzdory tomu si jednou a pro život vybere pár pro sebe.

Hyacinózní ara jsou monogamní ptáci, kamarádi na celý život

Brzy ráno, schoulení ve stádu, papoušci začínají ranní toaletu. Po vyčištění peří se rozptýlí při hledání potravy, někdy odletějí na několik desítek kilometrů, dokážou překonat vzdálenost až 50 km za den a dosáhnout rychlosti více než 60 km / h.

Chovat papouška hyacintu v zajetí znamená velkou klec se spoustou prostoru. Kupte si hyacintový papoušek docela obtížné, protože se chovají hlavně v zoologických zahradách a cena za to bude obrovská.

Mnozí radí při nákupu, koupi dospělého ptáka, nebo ještě lépe získat pár najednou, protože děti budou vyžadovat velkou pozornost a papoušci po tom budou toužit.

Papoušek vyžaduje neustálé fyzické námahy, takže v kleci musí být všechny druhy žebříků, lan, bidýlků atd. Kromě toho nemůžete ptáka opustit bez tréninku. Obecně se papoušek hyacint cítí jako doma skvěle.

Životní styl velkých papoušků

Tito ptáci jsou aktivní ve dne. Macaws létají denně do krmných oblastí, které se nacházejí ve vzdálenosti několika desítek kilometrů od přenocování.

Hyacint papoušek (Anodorhynchus hyacinthinus).

Začnou se krmit asi v 9 hodin ráno. Ráno se shromažďují ve stádech na stromech a začínají si čistit peří. V horkém počasí ptáci odpočívají v korunách stromů.

Mimo období rozmnožování žijí velké ara hyacintů v malých skupinách od 6 do 12 jedinců.

Velký papoušek hyacintový má velmi hlasitý a drsný hlas a také chraplavě křičí. Hyacintový papoušek je slyšet na velkou vzdálenost - 1-1,5 kilometru.

Poslechněte si hlas velkého hyacintového papouška

Strava těchto ptáků se skládá z palmových ořechů Acrocomia aculeata a Scheelea phalerata, ovoce, bobule, ovoce. Jedí také vodní šneky.

Tyto macaws mají velmi hlasitý a drsný hlas.

Hyacintové ara se primárně živí ořechy Scheelea phalerata, které procházejí trávicím traktem velkých rohatých zvířat. A ptáci zobáky zobáky Acrocomia aculeata vybírají ze stromů. Macaws se mohou krmit jak na zemi, tak v korunách stromů. Pravidelně polykají oblázky, aby zlepšili proces trávení.

Hnízda staví v dutinách vysokých stromů ve výšce 12 až 40 metrů. Velké hyacintové ara obývají zdravé i mrtvé stromy. Dávají přednost Sterculia apetala, protože tento strom má měkké dřevo a je snadné ho rozšířit a prohloubit prohlubně, které v něm vytvářejí datle.

Nepřáteli papoušků hyacintů jsou jestřábi, tukani, sojky, hadi, mravenci, nosy a další savci. Životnost těchto ptáků je dlouhá - 65-90 let.

Muž má větší zobák než žena.

Obsah ara hyacintů

Tito velcí ptáci jsou chováni hlavně v zoologických zahradách, protože papoušci hyacintů jsou příliš velcí a mají silné zobáky, a proto je jejich chov doma problematický. Kromě toho mají hlasitý a nepříjemný hlas, který se podobá zesílenému vráskání.

Velké hyacintové ara se v zajetí nechová dobře.

Chov v zajetí velkých papoušků hyacintů je extrémně vzácný. Nejčastěji se to děje v zoologických zahradách, nikoli u soukromých sběratelů. Někteří milovníci ptáků však chovají velké ara hyacintů jako ochočené mazlíčky.

Tito ptáci jsou krmeni různými druhy obilí, přičemž macaws upřednostňují slunečnicová semínka, kukuřici, zeleninu, ořechy, ovoce, byliny a rýžovou kaši. Ve stravě těchto papoušků by měly být každý den čerstvé větve, které s velkým potěšením žvýkají.

Tito velcí ptáci jsou drženi ve speciálních výbězích, které jsou vyrobeny ze silného drátu na kovovém rámu; všechny ostatní materiály nemohou odolat silnému zobáku velkého papouška.

Mimo období rozmnožování jsou ara hyacintů chována v malých rodinných hejnech.

Stav populace

Místní obyvatelstvo loví tyto ptáky na maso. Velké hyacintové ara se nacházejí v Mezinárodní červené knize. Celková populace je 3 až 5 tisíc jedinců.

Hyacint papoušek je ohrožený druh kvůli lovu ptáků, obchodu a ničení stanovišť. V 80. letech bylo z přírody odstraněno přibližně 10 000 velkých papoušků hyacintů, z nichž polovina byla určena pro brazilský trh.

Na celém stanovišti klesá počet stanovišť vhodných pro ara, což je spojeno se zemědělstvím a chovem hospodářských zvířat. Počet ptáků také snižují místní indiáni, kteří pomocí krásného peří vyrábějí klobouky a další ozdoby.

Brzy ráno se hyacintové ara shromažďují na mrtvých stromech a hnízdí.

Hyacintové ara jsou chráněni bolivijským a brazilským zákonem. Komerční prodej těchto ptáků je zakázán. Existují speciální projekty na zachování počtu velkých papoušků hyacintů, během nichž se vytvářejí například umělá hnízda.

Hlavní hrozbou pro ptáky jsou lidé, protože dospělí nemají v přírodě přirozené nepřátele. Také mladí lidé mohou trpět larvami much rodu Philornis.

Pokud najdete chybu, vyberte část textu a stiskněte Ctrl + Enter.

Klasifikace

Království: Zvířata
Typ: Chordates
Třída: Ptáci
Četa: Papoušci
Rodina: Papoušci
Podčeleď: Skuteční papoušci
Rod: Hyacint papoušek

Vzhled

Jeden z největších druhů papoušků. Někteří jedinci dosahují délky 80-98 cm, přičemž asi polovina z nich je na ocasu, délka křídla 36,5 cm, hmotnost 1,5 kg. Barva peří je kobaltově modrá. Z boků je hlava pokryta peřím, pouze tenký proužek ve spodní části dolní čelisti a úzký prsten kolem očí jsou nepeřivé, zlatožluté barvy. Ocas je šedo-modrý, dlouhý a úzký. Zobák je velký, silný, černošedý. Muž je větší než žena. Tlapky jsou tmavě šedé. Duhovka je tmavě hnědá. Hlas je velmi hlasitý, drsný, hrdelný, včetně chraplavého ječení. Slyšel jsem na poměrně dlouhé vzdálenosti (1-1,5 km).

Hrozby a bezpečnost

Ohrožený. Na konci 20. století žilo ve volné přírodě až 3 000 jedinců. Zmizel z mnoha území, která zabírá. Důvodem úbytku populace je lov, odchyt (v 80. letech bylo chyceno asi 10 000 jedinců, což přispělo k úplnému zmizení z území Paraguay), ztráta jejich přirozeného prostředí (používají se k pastvě domácích zvířat , pro výsadbu exotických stromů, pod vodní elektrárnou na řekách Tocantins a Shingu a kvůli neustálým požárům).

Díky programům na ochranu tohoto ptáka a vzdělávací práci s vlastníky půdy, na jejichž území ptáci žijí nebo hnízdí, se do konce 20. století počet jednotlivců zdvojnásobil. Do roku 2002 (podle McGratha) bylo ve volné přírodě asi 6500 jedinců. Uvedeno v červeném seznamu IUCN.

Pin
Send
Share
Send
Send