Ptačí rodiny

Zoubkovaný bulbul / Poliolophus urostictus

Pin
Send
Share
Send
Send


Bulbul nebo drozd krátký
(Pycnonotidae)

Bulbul (bulbul nebo drozd s krátkým prstem) je rodina ptáků, z řádu pěvců, obsahuje 15-21 rodů podle různých standardů. Jedná se o malé ptáky žijící na stromech a keřích, jejichž velikost sahá od vrabce po drozd (od 13 do 29 cm). Ocas je dlouhý, zobák téměř všech druhů je mírně protáhlý a na konci mírně zahnutý. U druhů čeledi neexistuje sexuální dimorfismus, ale ženy jsou o něco menší než muži.

Většina druhů se vyskytuje v Africe, mnoho z nich se nachází v tropických lesích a některé na otevřenějších místech v Asii. Bulbul jsou všežravci, živí se bobulemi, semeny, nektarem, hmyzem a jinými členovci, malými obratlovci. Bulbuls jsou obvykle monogamní, s výjimkou polygamního Andropadus latirostris. Vejce jsou fialově růžová, hnízdo je otevřené, ve spojce je až 5 vajec, inkubační doba obvykle trvá 11-14 dní, vajíčka inkubuje pouze samice. Samci některých druhů nádherně zpívají, ale jeden autor popsal píseň bulbulka červenohlavého jako nejatraktivnější ze všech ptáků.

Bulbul byl dlouho držen v zajetí a nejen jako zpěvní ptáci. Brehm zmiňuje, že v Indii a na Cejlonu místní obyvatelé organizují boje mezi mužským bulbulem, pro které jsou mláďata zvyklá na vodítko, které je přivázáno k noze ptáka. Během boje jsou zvláště rozzlobení bojovníci roztaženi niti, protože se mohou navzájem zabíjet.

Pin
Send
Share
Send
Send