Ptačí rodiny

Konipas japonský / Motacilla grandis

Pin
Send
Share
Send
Send


Vzhled

Zástupci rodu vděčí za své jméno zvláštnostem pohybů ocasu. Vlastnosti vnějšího popisu závisí na hlavních druhových charakteristikách konipasů:

  • Konipas dlouhoocasý - pták s délkou těla 19,0–20,5 cm, s délkou křídla 8,4–10,2 cm a délkou ocasu nejvýše 8,3–9,3 cm. horní část těla je převážně černá a hrdlo a brada jsou bílé,
  • Konipas bílý - pták s protáhlým ocasem a délkou těla 16-19 cm.V horní části těla převládá šedá barva a ve spodní části bílé peří. Hrdlo a čepice jsou černé,
  • Konipas horský - majitel středně velkého těla a dlouhého ocasu. Vzhled ptáka je podobný popisu žlutého konipasa žlutého a hlavním rozdílem je přítomnost bílých „boků“, které jasně kontrastují s jasně žlutým hrudníkem a undertailem.
  • Konipas žlutohlavý - štíhlý vzhled ptáka s maximální délkou těla ne více než 15-17 cm s rozpětím křídel 24-28 cm. Ve všech svých barvách obecně připomíná konipas žlutý.

Nejmenšími zástupci rodu jsou Yellow Wagtails nebo Pliski, jejichž délka těla není větší než 15-16 cm a váží asi 16-17 g.

Taxonomie a taxonomie

Konipas bílý byl jedním z mnoha druhů, které původně popsal Linné ve své práci z 18. století, Systema naturaea stále nese své skutečné jméno Motacilla alba... Název latinského rodu původně znamenal „malý pohon“, ale někteří středověcí autoři si mysleli, že to znamená „konipas“, což vedlo k novému latinskému slovu cilla pro „ocas“. Jednoznačné epiteton alba Latinka pro „bílou“.

V rodu konipasů Motacilla nejbližšími příbuznými konipasů bílých se zdají být další černobílé konipasy, jako je konipas japonský, Motacilla grandisa konipas s bílým obočím, Motacilla madaraspatensis (a možná konipas mekongský, Motacilla samveasnaejehož fylogenetická poloha je záhadná), se kterým se zdá, že tvoří naddruh. Avšak cytochrom mtDNA b a podjednotka NADH dehydrogenázy, 2 sekvenční data naznačují, že konipas bílý je sám o sobě polyfyletický nebo parafyletický (tj. druh není sám o sobě jediným postupným seskupením). Jiné fylogenetické studie využívající mtDNA stále naznačují, že v rasách dochází k významnému toku genů a výsledná afinita způsobuje Motacilla alba jediná odrůda. Některé studie naznačují existenci pouze dvou skupin: alboidy skupina s M. a. alboidy, M. a. leukopsie a M. a. herectví, a alba skupina s M. a. alba, M. a. yarrellii, M. a. baicalensis, M. a. ocularis, M. a. lugens a M. a. subpersonata.

Poddruh

V současné době je rozpoznáno devět nebo jedenáct poddruhů. Informace o rozdílech v peří a distribuci poddruhů konipas bílý jsou uvedeny níže.

Rozšíření a stanoviště

Tento druh se rozmnožuje po celé Eurasii až do 75 ° severní šířky, ale v Arktidě chybí pouze v oblastech, kde je červencová izoterma nižší než 4 ° C. Chová se také v horách Maroka a západní Aljašky. Zabírá širokou škálu stanovišť, ale chybí na pouštích.

Konipas bílý má bydliště v mírnějších částech svého rozsahu, jako je západní Evropa a Středomoří, ale ve zbytku svého rozsahu stěhovavý. Severoevropští chovatelé zimy přes Středomoří a tropická a subtropická Afrika a asijští ptáci se stěhují na Střední východ, do Indie a jihovýchodní Asie. Ptáci ze severoamerické populace zimují také v tropické Asii.

Chování a ekologie

Nejpozoruhodnějším zvykem tohoto druhu je téměř neustálé vrtění ocasu, což je rys, který tomuto druhu, a vlastně rodu, dal běžný název. Navzdory všudypřítomnosti tohoto chování jsou jeho důvody špatně pochopeny. Bylo navrženo, že by to mohlo odplavit kořist nebo signalizovat podrobení jiným kouzelníkům. Nedávná studie místo toho navrhla, že se jedná o signál bdělosti pro potenciální predátory.

Dieta a krmení

Přesné složení potravy pro bílé trasochvosty se liší podle místa, ale suchozemský a vodní hmyz a další malí bezobratlí jsou hlavní součástí stravy. Pohybují se od brouků, vážek, malých hlemýžďů, pavouků, červů, korýšů, larev nalezených v jatečně upravených tělech a hlavně od much v řádu Diptera. Rybí potěr byl také zaznamenán ve stravě. Konipas bílý je poněkud neobvyklý v částech svého rozsahu, kde není stěhovavý, protože je to hmyzožravý pták, který se během zimy živí hmyzem (většina ostatních hmyzožravých ptáků v mírném podnebí migruje nebo přechází na více rostlinných látek).

Reprodukce

Bílé trasochvosty jsou monogamní a chrání oblasti rozmnožování. Hnízdní sezóna je pro většinu od dubna do srpna, přičemž sezóna začíná později dále na sever. Obě pohlaví jsou odpovědná za stavbu hnízda, přičemž muž je odpovědný za zahájení stavby hnízda a žena za dokončení procesu. Od druhého potomstva v poddruhu hrát roli samotná samice si staví hnízdo, což je hrubý pohár shromážděný z větviček, trávy, listí a další rostlinné hmoty, protože samec stále poskytuje mládí. Je obložena měkkými materiály, včetně zvířecích srstí. Hnízdo je instalováno do štěrbiny nebo díry, tradičně v břehu u řeky nebo příkopu, ale druh se také přizpůsobil pro hnízdění ve stěnách, mostech a budovách. Jedno hnízdo bylo nalezeno v lebce mrože. Tyto druhy budou hnízdit ve spolupráci s jinými zvířaty, zejména tam, kde jsou k dispozici bobří přehrady, a také v hnízdech orlů skalních. Položí se asi tři až osm vajec, přičemž obvyklý počet je čtyři až šest. Jeho vejce jsou krémová, často se slabým modrozeleným nebo tyrkysovým nádechem a silně skvrnitá červenohnědou, průměrně 21 x 15 mm (0,83 x 0,59 palce). Oba rodiče se líhnou, i když samice to obvykle dělá déle a líhnou se v noci. Vejce se začnou líhnout po 12 dnech (někdy již po 16 dnech). Oba rodiče krmí mláďata, dokud se do 14 dnů neopustí, a mláďata se krmí další týden po opuštění.

Ačkoli je známo, že je hostitelským druhem pro kukačku obecnou, konipas bílý obvykle opustí své hnízdo, pokud byl zamořen parazity. Vědci se domnívají, že je to proto, že konipas je příliš malý na to, aby vytlačil rozbíjející se vejce z hnízda, a zobák je příliš krátký na to, aby vajíčko zničil jeho propíchnutím.

Postavení

tento druh má velké spektrum s odhadovaným rozsahem více než 10 milionů km (3,8 milionu čtverečních mil). Velikost populace není známa, ale předpokládá se, že je velká, protože tento druh je alespoň v částech jeho rozsahu popisován jako „běžný“. Populační trendy nebyly kvantifikovány, ale druh se nepovažuje za blízký prahovým hodnotám pro kritérium poklesu populace Červeného seznamu IUCN (tj. Pokles o více než 30% za deset let nebo tři generace). Z těchto důvodů je druh hodnocen jako nejmenší zájem. Populace v Evropě se zdá být stabilní. Tento druh se dobře přizpůsobil lidským změnám v prostředí a využíval lidské změny, jako jsou umělé struktury, které se používají k hnízdění, a zvětšené otevřené oblasti, které se používají k hledání potravy. V mnoha městech, zejména v Dublinu, se v zimě scházejí četné sbory, aby se zde ubytovaly.

Jiný vzhled a peří

Soubor: Konipas bílý 001.jpg | Moskevská oblast, Rusko, 2 007

Soubor: Konipas bílý - (Non-chov - leucopsis závod) v Kalkatě i IMG, 3546.jpg | Non-chov - leucopsis závodní v Kalkatě, Západní Bengálsko, Indie

Soubor: Motacilla alba alba. JPG | M... A. alba

Soubor: Motacilla alba Jelgava Igors Jefimovs.jpg | at, Lotyšsko

Soubor: Konipas bílý (Motacilla alba) .jpg | M... A. yarrellii, Farmoor Reservoir, Oxfordshire

Soubor: Konipas bílý (Motacilla alba yarrellii) s hmyzem jpg | M... A. yarrellii s hmyzem, Farmoor Reservoir, Oxfordshire

Soubor: Konipas bílý (Motacilla alba lugens) .webm | palec | vpravo | Motacilla alba lugens v Japonsku

Soubor: Pied Wagtail od IDA Crossley Guide UK a Union of Ireland jpg | ID, UK

Charakter a životní styl

Každý z dospělých má své vlastní území, na kterém loví kořist. Pokud na webu není žádné jídlo, pak pták hledá nové místo a poté, co se tam objevil, hlasitým výkřikem oznámí svůj příjezd. Pokud vlastník území nereaguje na tento výkřik, pták začne lovit.

Agresivita je pro kouzelníky od přírody naprosto neobvyklá, ale při ochraně hranic svého území je takový pták docela schopný zaútočit i na svůj vlastní odraz, který se často stává příčinou smrti ptáka. Zástupci rodu se usazují v malých hejnech, pokud jde o počet jedinců, a když se na území dravce objeví dravec, všichni ptáci se ho nebojácně vrhnou, aby chránili hranice svého území.

To je zajímavé! Pták je informován o načasování svého letu na jih hormony produkovanými hypofýzou ptáka a délka denního světla spouští mechanismus „migračního chování ptáka“.

Zástupci rodu přicházejí s nástupem brzy na jaře spolu s četnými lapwings. Během tohoto období se stále neobjevuje dostatečné množství komárů a další hmyz je prakticky neviditelný, proto se kouzelníci snaží zůstat blízko řek, kde se na pobřežních oblastech objevuje voda a rozbité kusy ledu. Právě na takových místech „vysychají“ různí vodní živočichové.

Kolik žabek žije

Průměrná délka života zástupců rodu v přírodě stanovená pozorováním je asi deset let, ale při správném udržování v zajetí žijí tito ptáci často ještě o pár let déle.

Sexuální dimorfismus

U některých druhů je okamžitě zaznamenán výrazně výrazný dimorfismus... Například muži druhu Konipas černohlavý během období páření mají sametově černou horní část hlavy, uzdu a horní část krku a někdy přední část zad. Mladý pták po línání na podzim má podobný vzhled jako samice. Zbarvení kozorožce v období rozmnožování je reprezentováno hlavně šedými tóny na horní části celého těla a na spodní části má žlutou barvu a krk je velmi kontrastní, černý.

Zpět na obsah

Konipas krmení

Když se pták objeví na neznámém místě, hlasitě to dá najevo. Je-li vlastník webu oznámen, pták odletí pryč a nedojde ke konfliktu. Pokud nikdo nereaguje, začne hledat jídlo pro sebe.

Vlastní majetek konipas neustále letí kolem při hledání kořisti. Vyháněla nezvané příbuzné, zvláště když je jídlo málo. Během zimy se mohou ptáci, kteří nevlastní své území, připojit a společně lovit.

V zásadě žraloci jedí hmyz, housenky, brouky, mouchy, motýly, pavouky, někdy malé bezobratlé, malé korýše, velmi zřídka semena a rostliny. Rychle se pohybuje na zemi a poté, co oběť chytila, neběhá za jiným prchajícím vyděšeným hmyzem. Pták se přesune na jiné místo.

Později se konipas vrátí a chytí ostatní, když se dostanou ze svých úkrytů. Pokud narazíte na létající hmyz, pták ho začne pronásledovat a ve vzduchu někdy dělá velmi obtížné triky. Koně a hmyz sající krev mohou také vstoupit do stravy konipasů.

Pták, který je jedí na dvorcích, nepochybně prospívá ekonomice. Velkorysé trasochvosty, pokud je hodně jídla, nechte ostatní ptáky jít na společný lov. Host musí běžet za majitelem a chytit zbývající hmyz.

Konipas druh

Známý druh zástupců rodu Konipas:

  • M. feldegg nebo konipas černý
  • M. aguimp Dumont nebo strakapoud velký,
  • M. alba Linnaeus nebo konipas bílý,
  • M. capensis Linnaeus nebo konipas Cape,
  • M. cinerea Tunstall nebo konipas horský s poddruhem M.c. cinerea Tunstall, M.c. melanope Pallas, M.c. robusta, M.c. patriciae Vaurie, M.c. Schmitzi Tschusi a M.c. canariensis,
  • M. citreola Pallas nebo Konipas žlutohlavý s poddruhem Motacilla citreola citreola a Motacilla citreola qassatrix,
  • M. clara Sharpe nebo konipas dlouhoocasý,
  • M. flava Linnaeus nebo konipas žlutý s poddruhem M.f. Flava, M.f. flavissima, M.f. thunbergi, M.f. iberiae, M.f. cinereocapilla, M.f. pygmaea, M.f. feldegg, M.f. lutea, M.f. Beema, M.f. melanogrisea, M.f. plexa, M.f. tschutschensis, M.f. angarensis, M.f. leucocephala, M.f. taivana, M.f. macronyx a M.f. simillima,
  • M. flaviventris Hartlaub nebo madagaskarský konipas,
  • M. grandis Sharpe nebo japonský konipas,
  • M. lugens Gloger nebo kamčatský konipas,
  • M. madaraspatensis J. F. Gmelin nebo konipas bílý.

Celkově žije v Evropě, Asii a Africe asi patnáct druhů trasochvostů. V SNS je pět druhů - bílý, žlutohnědý a žlutý, stejně jako žlutohlavý a horský trasochvost. Pro obyvatele střední zóny naší země jsou zástupci druhu Konipas bílý známější.

Zpět na obsah

Stanoviště, stanoviště

Na území Evropy se vyskytuje většina druhů konipasů, ale konipas žlutý je někdy rozlišován do zvláštního rodu (Budytes). Početný konipas černý je obyvatelem mokrých luk a břehů jezer porostlých řídkými rákosím nebo vysokými travnatými porosty se řídkými keři. Obyvatel ptáka Konipas říční se často usazuje poblíž lidských obydlí, pouze v zemích subsaharské Afriky. Konipas žlutý, neboli pliska, obývající rozsáhlá území Asie a Evropy, Aljašky a Afriky, je rozšířen téměř v celém palearktickém pásu.

Bílé trasochvosty hnízdí hlavně v Evropě a Asii, stejně jako v severní Africe, ale zástupci tohoto druhu se dobře vyskytují také na Aljašce. Konipas horský je typickým obyvatelem celé Eurasie a významná část populace pravidelně přezimuje pouze v tropických oblastech Afriky a Asie. Ptáci tohoto druhu se snaží dodržovat biotopy poblíž vody, upřednostňují břehy potoků a řek, vlhké louky a bažiny.

To je zajímavé! Předpokládá se, že vlašskou krajinou je území Mongolska a východní Sibiře a až mnohem později se tito zpěvní ptáci dokázali usadit v celé Evropě a objevili se v severní Africe.

V létě hnízdo žlutohlavé hnízdí na poměrně vlhkých loukách na Sibiři a v tundře, ale s nástupem zimy pták migruje na území jižní Asie. Konipas dlouhoocasý neboli konipas horský se vyznačuje širokým rozsahem v Africe a subsaharské Africe, včetně Angoly a Botswany, Burundi a Kamerunu. Všichni zástupci druhu obývají břehy lesních bouřlivých toků v subtropických nebo tropických suchých lesních zónách a nacházejí se také ve vlhkých subtropech nebo tropech horských lesů.

Zpět na obsah

Migrace

Na hnízdních stanovištích se konipas žlutý objevuje v posledních deseti dubnových dnech. Jsou však také známa dřívější data příjezdu těchto ptáků. Na jaře se jako první objeví staří (pestrobarevní) muži. Po příchodu prvních starých mužů se po 4–6 dnech objevují mladší muži a ženy a od této doby začíná masová jarní migrace. Během migrace lze pozorovat konipas žlutého ve smíšených hejnech s jinými druhy konipasů.

Letní migrace žlutých trasochvostů začíná téměř okamžitě poté, co mladiství vystoupí na křídlo a pokryjí období post-juvenilních mol. Během této doby mláďata opouštějí hnízdní území a pohybují se na pobřeží nedalekých vodních útvarů, kde se ptáci krmí nejčastěji na okraji vody, ve společenství bílých trasochvostů.Současně dochází k postupnému rozpadu plodu a šíření mladých ptáků.

Letní pohyby žlutých trasochvostů postupně přecházejí do podzimní migrace do konce července. Od první dekády srpna je již možné pozorovat pravidelný směrový odchod těchto ptáků. Ve srovnání s jarní migrací jde opačným směrem. Žluté trasochvosty obvykle létají v nadmořské výšce 30–50 m v rozptýleném hejnu, často si prohlíží krmení.

Línání

Výměna peří po chovu u žlutopasce žlutého začíná bezprostředně po chovu, ve třetí dekádě června. Mladí jedinci se líhnou přibližně ve stejnou dobu a začínají měnit peří ve věku 25–30 dnů. V těchto a dalších oblastech molt probíhá intenzivně a končí u dospělých ptáků 45. až 55. den, u mladistvých - 35. až 40. den. Růst opeření u mladých ptáků po jejich odchodu z hnízda pokračuje dalších 10–15 dní.

Konipasova strava

Absolutně všichni zástupci rodiny Wagtail se živí výhradně hmyzem, zatímco ptáci jsou schopni je chytit i během letu. Ptáci se krmí velmi neobvykle a chyceným motýlům se nejprve jeden po druhém odtrhnou křídla, poté se kořist rychle sežere... Často k lovu si trasakové vybírají břehy nádrží, kde se jejich kořistí mohou stát larvy malých měkkýšů nebo chrostíků.

Krmení trasochvostů je reprezentováno hlavně malými dipterany, včetně komárů a much, které ptáci snadno spolknou. Kromě toho zástupci rodu docela ochotně jedí všechny druhy brouků a chrostíků. Někdy si takoví středně velcí ptáci mohou dovolit hodovat na malých bobulích nebo semenech rostlin.

To je zajímavé! Velkou výhodou jsou malí ptáci - trasochvosty se velmi ochotně krmí v blízkosti pastvin domácích nebo divokých kopytníků a jedí koňské koně, stejně jako mnoho dalšího krve sajícího a otravného hmyzu přímo ze zad.

Pliskina strava zahrnuje různé malé bezobratlé, jako jsou pavouci a brouci, mouchy a coleoptera, mouchy a vosy, housenky a motýli, komáři a mravenci. Hmyzožraví ptáci obvykle hledají svou kořist pouze na zemi a pohybují se velmi rychle a snadno mezi trávou.

Zpět na obsah

Vlastnosti a stanoviště konipas žlutý

Na fotografie konipas žlutý (pliska) z rodiny konipasů, vypočítá 5 rodů. Vizuálně velmi odlišné. I v rámci jedné rodiny existují rozdíly mezi dospělými obou pohlaví a jejich dětmi. Popis konipas žlutý pomůže vám se o tom dozvědět více. Jedná se o nejmenší jedince, kteří se podobají vrabcům. Růst dospělé jednotky je 16 cm, hmotnost je 30 gramů.

Podle barvy Konipas peří můžete určit pohlaví. Žena má vybledlé odstíny. To je jasně vidět z břicha. Muž s jasně žlutou barvou, partnerka s bílo-žlutým odstínem. Zadní strana je světle hnědá s olivovým odstínem.

Hlava různých poddruhů konipas žlutý má výrazné rozdíly. Spojuje je světelný pás nad očima, jako obočí. Povrch dlouhých tenkých nohou s ostrými drápy, pokrytý tmavě zbarvenými šupinami. Ocas je dlouhý šedavě hnědý s bílými okraji po okrajích. Zobák je štíhlý, špičatý na konci.

Konipas žlutý s kořistí

Kočka je úplně jiná než u dospělých. Peří je špinavě hnědé. Hrudník a krk jsou skvrnité. Většinou má hnědé odstíny. Mezi očima a zobákem je jasně viditelný světelný pruh. Kuřata budou vypadat jako jejich rodiče v posledním letním měsíci.

Konipas žlutý žije v trvalém pobytu v Rusku, severní Africe, na Aljašce v Severní Americe. Pliska je ráda na povrchu Země, s výjimkou stromů, které žijí na Sachalinu nebo v Asii.

Konipas žlutý

4. Konipas žlutý - Motacilla lutea Gm.

V. O něco menší než vrabec. OP. Štíhlý pták s poměrně dlouhým ocasem, který často třese. U mužů je záda žluto-zelená, křídla a ocas jsou hnědé, po stranách ocasu jsou bílé pruhy, hlava a celá dolní část těla jsou žluté. Ženy a mladiství jsou slabší, s hnědým povlakem na hrudi a na hlavě. Zůstává na zemi, často sedí na stéblech trávy a keřů. G. Docela hlasitě „tsi-ti“ nebo „tyuili“. Z. Liší se od konipas žlutý ve žluté hlavě, od konipas žlutohlavý - v zelené zádech. B. Vlhké travnaté louky. HP. Migrant. Pan. Hnízdo na zemi pod pahorkem nebo keřem trávy. Spojka obsahuje 5 modrozelených vajec s hnědými a šedými skvrnami.

Přirození nepřátelé

Nejběžnějšími nepřáteli konipasů jsou domácí a divoké kočky, lasice a kuny, stejně jako vrány a kukačky, mnoho dravých ptáků... Když se objeví nepřátelé, čarodějky neodletí, ale naopak začnou velmi hlasitě křičet. Někdy je toto chování dost dost na to, aby zahnalo nepřátele od hnízda nebo hejna.

Zpět na obsah

Co jedí konipas?

Každý pták má své vlastní území a loví pouze v jeho mezích. Pokud nemá teritorium, letí hledat vhodné místo pro lov. Po nalezení takového území varuje stěhovavý pták hlasitým výkřikem své přítomnosti. Pokud vlastník území nereaguje, pták začne lovit. Nejčastěji je hmyz zahrnut do stravy wagtails:

  • weevils,
  • listové brouky,
  • housenky,
  • kobylky,
  • mouchy,
  • motýli,
  • pavouci,
  • vážky,

Méně často se konipas živí semeny nebo částmi rostlin. Tito ptáci často chytají létající hmyz přímo do vzduchu a často provádějí složité triky. Nejí však křídla. Poté, co pták zabil hmyz nárazem na zem, obratně zlomil křídla nejprve na jedné straně a poté na druhé zobákem a teprve poté polkli kořist.

Populace a postavení druhu

Většina druhů nepatří do kategorie ohrožených nebo zranitelných a populace některých zástupců rodu znatelně klesá. Na území Moskevské oblasti je luční druh poměrně rozšířený a běžný. Podle jejich postavení patří zástupci druhu do třetí kategorie - zranitelní ptáci Moskvy.

Ⓘ Konipas japonský

Délka těla japonského konipasa je 20 - 22 cm, rozpětí křídel je asi 30 cm. Hmotnost je 26 - 35 g. Barva hlavy, horní části těla a hrudníku je černá a čela a obočí, stejně jako spodní část těla, jsou bílé. Zbarvení u mužů a žen je téměř stejné, ale u žen může mít záda šedivý odstín. Kuřata mají šedou hlavu a záda.

Stejně jako konipas bílý dělá svým ocasem charakteristické pohyby.

1. Životní styl

Konipas japonský se vyznačuje výrazným teritoriálním chováním, které se projevuje po celý rok na úrovni jednotlivce nebo páru. Tato oblast chrání nejen před zástupci vlastního druhu, ale také před bílými a horskými trasochvosty, a když se s nimi setkáme, často se stává vítězem.

Patří k všežravcům, ale raději se živí hmyzem. Potraviny se získávají v blízkosti vodních útvarů.

2. Plocha a distribuce

Obývá všechny hlavní ostrovy Japonska a Korejské republiky. Nalezeno také na pobřeží území Primorsky v Rusku, severní Číně a na Tchaj-wanu.

Žije v blízkosti vodních ploch. Upřednostňuje střední tok řek. V oblastech s několika řekami se vyskytly případy konipasů japonských obývajících přehrady, vlnolamy, ústí řek a písečné pláže. Rozsah se obecně neshoduje s rozsahy bílých a evropských trasochvostů, avšak v poslední době se v důsledku šíření konipasů vyskytly případy shody rozsahů.

Pin
Send
Share
Send
Send