Ptačí rodiny

Čeleď Flycatcher - Muscicapidae (Vigors, 1825)

Pin
Send
Share
Send
Send


Shepherd (lat. Rallidae) - velká rodina malých a středních ptáků řádu jeřábovitých

Taxonomie

  • Rod západoafrický pastevec rudonohý (Himantornis)
    • Západoafrický ovčák (Himantornis haematopus)
  • Rod Fluffy Chasers (Sarothrura) (9 druhů)
    • Perlově načechraná honička (Sarothrura pulchra)
    • Pestrá načechraná honička (Sarothrura elegans)
    • Nadýchané pronásledování rudokrké (Sarothrura rufa)
    • Kaštanové hlavičky Furry Chasers (Sarothrura lugens)
    • Africký chlupatý keř (Sarothrura boehmi)
    • Bush kaštanový (Sarothrura affinis)
    • Madagaskarský chlupatý keř (Sarothrura insularis)
    • Zrcadlová honička (Sarothrura ayresi)
    • Lemurianská honička (Sarothrura watersi)
  • Rod pastevci šedohrdlí (Canirallus)
    • Canirallus cuvieri
    • Západoafrický ovčák šedohrdý (Canirallus oculeus)
    • Madagaskarský ovčák šedokrký (Canirallus kioloides)
  • Rod žluté kočárky (Coturnicops)
    • Coturnicops ayresi
    • Žlutohlavý (Coturnicops noveboracensis)
    • Darwinův žlutý mops (Coturnicops notatus)
    • Coturnicops pulchra
  • Rod Ocellated Shepherdesses (Micropygia)
    • Ocellated Shepherd (Micropygia schomburgkii)
  • Rod Rallina (asi 8 druhů)
    • Chestnut Shell (Rallina rubra)
    • Kaštan škeble bílý (Rallina leucospila)
    • Pruhované krevety nové guineje (Rallina forbesi)
    • New Guinea Chestnut Chase (Rallina mayri)
    • Trikolorní pruhovaná skořápka (Rallina tricolor)
    • Andamanský pruhovaný dráp (Rallina canningi)
    • Pruhovaný dráp červenonohý (Rallina fasciata)
    • Rallina eurizonoides
  • Rod ovesné kaštany (Anurolimnas) (3 druhy)
    • Ovčák s kaštanovou hlavou (Anurolimnas castaneiceps)
    • Cayenne Shepherd (Anurolimnas viridis)
    • Černý pruhovaný cracker (Anurolimnas fasciatus)
  • Klanové pastýřky Tristan (Atlantisia)
    • Tristan Shepherd (Atlantisia rogersi)
  • Rod amazonských pronásledovatelů (Laterallus) (10 druhů)
    • Brýle s červeným hrdlem (Laterallus melanophaius)
    • Rezavé rameno (Laterallus levraudi)
    • Ruby Slipper (Laterallus ruber)
    • Laterallus albigularis
    • Amazonský kočár (Laterallus exilis)
    • Mops černý (Laterallus jamaicensis)
    • Laterallus tuerosi
    • Galapágský ovčák (Laterallus spilonotus)
    • Červený a bílý dráp (Laterallus leucopyrrhus)
    • Ovčák s červenou tváří (Laterallus xenopterus)
  • Rod Solomon Shepherdesses (Nesoclopeus) (1 žijící druh) (1 nedávno vyhynulý)
    • Solomon Shepherd (Nesoclopeus woodfordi)
    • Nesoclopeus poecilopterus (vyhynulý)
  • Rod Gallirallus (11–12 žijících druhů) (3–5 nedávno vyhynulý)
    • Ueka ovčák (Gallirallus australis)
    • Gallirallus lafresnayanus
    • Gallirallus okinawae
    • Pruhovaný ovčák (Gallirallus philippensis)
    • Gallirallus insignis
    • Guaman Shepherd (Gallirallus owstoni)
    • Zebra ovčák (Gallirallus torquatus)
    • Gallirallus sylvestris
    • Gallirallus sharpei
    • Gallirallus calayanensis
    • Ovčák šedovlasý (Gallirallus striatus)
    • Gallirallus pacificus
    • Gallirallus modestus
    • Gallirallus dieffenbachii
    • Gallirallus wakensis
    • Gallirallus rovianae
  • Rod † Cabalus (zaniklý, někdy zahrnutý v rodu Gallirallus)
    • Cabalus modestus (zaniklý)
  • Rod Shepherdess (Rallus) (cca 9 žijících druhů)
  • Rod Lewinia (3 druhy) (někdy zahrnutý v rodu Rallus)
    • Australský ovčák (Lewinia pectoralis)
    • Lewinia mirifica
    • Lewinia muelleri
  • Rod ovesné pastýřky (Dryolimnas) (1 živý druh) (1 nedávno vyhynulý)
    • Cuvier ovčák (Dryolimnas cuvieri)
    • Dryolimnas augusti (zaniklý)
  • Rod africký chřástal (Crecopsis) (někdy zahrnutý v rodu Crex)
    • Africký chřástal (Crecopsis egregia)
  • Rod Crake (Crex)
    • Crake (Crex crex)
  • Rod Brown Shepherdesses (Rougetius)
    • Hnědý ovčák (Rougetius rougetii)
  • Rod Sulawesian Shepherdesses (Aramidopsis)
    • Sulawesian Shepherd Boy (Aramidopsis plateni)
  • Rod Forest Shepherdesses (Aramides) (8-9 žijících druhů) (1 pravděpodobně nedávno vyhynulý)
    • Aramides gutturalis (pravděpodobně vyhynulý)
    • Malý lesní ovčák (aramidský mandl)
    • Hnědý lesní ovčák (Aramides axillaris)
    • Lesní ovčák šedý (Aramides cajanea)
    • Hnědý lesní ovčák (Aramides wolfi)
    • Pastevec obrovský (Aramides ypecaha)
    • Black-breasted Forest Shepherd (Aramides saracura)
    • Lesní pastýř rudokřídlý ​​(Aramides calopterus)
  • Rod jednokvěté pastýřky (Amaurolimnas)
    • Monochromatický ovčák (Amaurolimnas castaneiceps)
  • Rod pastevecké oči (Gymnocrex) (3 druhy)
    • Sulawesianský ovčák (Gymnocrex rosenbergii)
    • Gymnocrex talaudensis
    • Ovčák s velkýma očima (Gymnocrex plumbeiventris)
  • Rod Malé ovčáci (Amaurornis) (9 druhů)
    • Hnědý malý ovčák (Amaurornis akool)
    • Filipínský ovčák (Amaurornis olivaceus)
    • Sulaweský ovčák (Amaurornis isabellina)
    • Amaurornis moluccana
    • Malý-ovčák malý (Amaurornis phoenicurus)
    • Černý Dergach (Amaurornis flavirostra)
    • Olivier ovčák (Amaurornis olivieri)
    • Amaurornis bicolor
    • Amaurornis magnirostris
  • Rod Porzana (13 žijících druhů) (4-5 nedávno vyhynulý)
  • Rod pruhované pásky (Aenigmatolimnas)
    • Pruhovaný dráp (Aenigmatolimnas marginalis)
  • Rodové kubánské peněženky (Cyanolimnas)
    • Kubánská honička (Cyanolimnas cerverai)
  • Rod pastevci zlatobřichý (Neocrex) (2 druhy)
    • Neocrex colombianus
    • Ovčák zlatý (Neocrex erythrops)
  • Rod Pardirallus (3 druhy)
    • Pardirallus maculatus
    • Smuteční ovčák (Pardirallus nigricans)
    • Olovo-šedý ovčák (Pardirallus sanguinolentus)
  • Rod mangrovových ovčáků (Eulabeornis)
    • Kaštanový mangrovový ovčák (Eulabeornis castaneoventris)
  • Rod pastevců-bubeníků (Habroptila)
    • Bubeník (Habroptila wallacii)
  • Rod New Guinea Mangrove Shepherds (Megacrex)
    • Nový Guinejský mangrovový ovčák (Megacrex inepta)
  • Rod Horned Moorhen (Gallicrex)
  • Rod Sultanka (Porphyrio) (6 živých druhů) (2–5 nedávno vyhynulý)
  • Rod Gallinula (7-9 žijících druhů) (1–3 nedávno vyhynulý, vč. Pareudiastes a Edithornis)
  • Rod Lysukha (Fulica) (asi 10 žijících druhů) (1 nedávno vyhynulý)

Obecné charakteristiky

Velikost a hmotnost se pohybuje v rozmezí od 12 do 13 cm a 40 g u bělokřídlého krtka (Porzana vynikající

) až 59-63 cm a 2-3,2 kg v lysce velké (
Fulica gigantea
) a takahe (
Porphyrio mantelli
).

Téměř všichni ptáci této rodiny žijí v blízkosti vodních ploch a v mokřadech, výjimkou je chřástal polní, který hnízdí v oblasti zemědělské půdy.

Typičtí představitelé této rodiny se usazují mezi hustou vegetací spodní vrstvy v oblasti jezer, řek nebo močálů. Několik poměrně primitivních druhů obývá tropické deštné pralesy. Z oblíbených stanovišť lze odlišit zejména houštiny rákosu, ostřice nebo rákosí. Obecně platí, že ptáci této rodiny mají poměrně tajný, často noční nebo soumračný životní styl, vyhýbají se otevřeným prostorům a je obtížné je vidět.

Většina druhů běží rychle a sebevědomě na měkké blátivé půdě díky silným nohám s dlouhými prsty, které snižují napětí na zemi. Lysky mají na nohou po stranách prstů vroubkované plavecké čepele, což naznačuje jeho převážně vodní životní styl. Shepherdova křídla jsou zpravidla krátká a zaoblená; ptáci létají jen zřídka, ale pokud je to nutné, dokážou překonat značnou vzdálenost. Druhy, které žijí na ostrovech, často přestávají létat úplně, a proto mnoho z nich nyní vyhynulo, protože se nedokázaly bránit před pozemními nepřáteli, jako jsou kočky, krysy a prasata.

Tělo pastýřů je zpravidla po stranách mírně zploštělé - to, stejně jako pružnější páteř ve srovnání s jinými ptáky, jim umožňuje lepší manévrování v houštinách rákosí nebo jiné husté pobřežní vegetaci. Ocasy všech druhů ptáků jsou krátké a měkké, obvykle zvednuté vzhůru, téměř všechny mají bílý ocas. Na čele je často vidět bílý, oranžový nebo červený štít, který chrání hlavu ptáka před zraněním. Peří je měkké a volné, k líhání dochází dvakrát ročně - během celého postnuptiálního období se dočasně ztrácí schopnost létat. Sexuální dimorfismus (viditelné rozdíly mezi pohlavími) není u většiny (s výjimkou čtyř) druhů výrazný, kromě toho, že muži jsou o něco větší než ženy. Charakteristickým rysem rodiny je jednotné záškuby ocasu a třesení hlavy při chůzi a plavání.

Noční aktivita a omezená viditelnost v houštinách vedly k tomu, že tito ptáci mají mezi sebou dobře vyvinutou hlasovou komunikaci. Jedná se o docela hlučné ptáky, jejich rozmanitý a ne vždy eufonický zpěv je dobře slyšet mimo jejich stanoviště. Pastýři jsou všežraví ptáci, kteří se živí rostlinnými i živočišnými krmivy, někdy loví jiné ptáky a jejich vajíčka, plazy, obojživelníky, ryby a drobné hlodavce. Obecně platí, že krmivo pro zvířata je typické pro malé druhy a rostlinné pro velké druhy, i když existují výjimky.

Pastevecká kuřata - chovná nebo poloplodá, po vylíhnutí dlouho nezůstávají v hnízdě. Po dni nebo dvou a u velkých druhů po 3–4 dnech začíná samice brát kuřata na procházku a pokaždé se vrací zpět. Zpočátku se o mláďata stará pouze matka a otec se zabývá výrobou potravin. Následně se oba rodiče účastní potomstva kuřat.

Čeleď Flycatcher - Muscicapidae (Vigors, 1825)

RodinaMucholapky Muscicapidae (Vigors, 1825) odděleníVrabec Passeriformes. Rozsáhlá skupina pěvců, která je velmi podobná způsobu získávání potravy: čekání na létající hmyz a popadnutí za letu. Velikosti jsou malé, ne větší nebo o něco větší než vrabec. Postava je celkem pevná. Zobák je zploštělý a na základně velmi široký; zde jeho šířka přesahuje výšku a často se rovná délce. Mírné svahy zobáku tvoří mírně zaoblené žebro. Boky zobáku jsou tvořeny hladkými nebo dokonce konvexními povrchy. Špička zobáku je strmě ohnutá háčkem, před ním je malý zářez, malý háček, ohnutý nahoru, někdy na spodní čelisti. Nosní dírky jsou umístěny přímo před čelem, blíže k okrajům zobáku, mají malé čepičky pouze na své základně a jsou v různé míře zakryty peřím směřujícím dopředu a majícím vlasové prodloužení hřídelí. Štětiny ve spodní části zobáku jsou vždy velmi dobře vyvinuté, někdy jen mírně nedosahují konce zobáku. Křídla jsou poměrně dlouhá, se špičatým vrcholem, přizpůsobená pro rychlý vzlet a krátké pronásledování. Primární setrvačníky 10. První setrvačník je vždy více či méně zkrácen. Vrchol křídla je tvořen 3. setrvačníkem a následujícími. Nohy jsou poměrně slabé. Tenký metatarz je vpředu zakrytý několika štíty, vzadu dvěma podélnými deskami. Prsty jsou tenké a slabé, s malými drápy. Ocas může být různých délek a tvarů, až na vzácné výjimky, má 12 ocasních peří. Peří je vyhlazeno. V některých skupinách se na hlavě vyvíjejí velké hřebeny a centrální ocasní peří se prodlužují ve formě pletenců a překračují délku těla ptáka 2-3krát. Barva je velmi různorodá. Kuřata se vyznačují skvrnitým nebo šupinatým vzorem, s výjimkou obvykle těch druhů, u nichž jsou dospělí velmi různorodí. Mnoho lidí má vyslovený sexuální dimorfismus. Molt je většinou jednou za rok, na podzim, ale stává se to dvakrát, zejména v pestrobarevných formách. Mláďata na první podzim mění jen malé pírko. Některé druhy získávají své finální vybavení až ve druhém nebo dokonce třetím roce. V životě různých muchomůrků je malá rozmanitost. Některé zůstávají otevřené: na okrajích a mýtinách, jiné se naopak schovávají v hustých lesních oblastech, v korunách stromů. Existují druhy, které snadno hnízdí poblíž lidských obydlí: v parcích, zahradách, statcích a dokonce i na domech. Krmivo pro mucholapky se získává charakteristickým způsobem. Čekají na kořist sedící na prominentní větvi nebo jiném vyčnívajícím předmětu nebo ze zálohy. Všiml si hmyzu, muchomůrka odletí, pronásleduje ho a chytí ho za běhu a poté se vrátí na své původní místo. Mucholapky také chytají sedící hmyz, zejména v období odchovu. K tomu dokonce sestoupí na zem a nepohodlně skákají na slabé nohy. Na podzim se do hmyzu někdy přidávají rostlinné potraviny, jako jsou bobule. Téměř všechny netropické druhy jsou stěhovaví ptáci, kteří přicházejí relativně pozdě a opouštějí brzy. Venkovní hnízda jsou stavěna, někdy velmi zručně, ale mnoho hnízdí v dutinách, štěrbinách a jiných přístřešcích. Existuje 4-9 vajec, malé druhy mají více než velké. Jejich barva je jednobarevná nebo skvrnitá. Ochrana proti hmyzu je významným přínosem v zemědělství a lesnictví. Žijí pouze na východní polokouli, s výjimkou polárních a cirkumpolárních zemí, stoupajících v horách až do výšky 4000 m.

Seznam rodů čeledi Flycatcher Muscicapidae (Vigors, 1825) Podle kontrolního seznamu IOC World Bird Names, verze 7.3 (červenec 2017), autori Frank Gill a David Donsker.

Rod Forklong - Enicurus (Temminck, 1822) • Rod Zaryanka - Erithacus (Cuvier, 1800) • Kamenkova rodina - Oenanthe (Vieillot, 1816) • Rod Stonebirds - Monticola (Boie, 1822) • Rod Flycatcher - Muscicapa (Brisson, 1760) • Rod rehek domácí - Phoenicurus (T. Forster, 1817) • Rod skvrnitý Flycatcher - Ficedula (Brisson, 1760) • Rod pěnice červenoocasá - Cercotrichas (Boie, F, 1831) • Rod Bluetail - Tarsiger (Hodgson, 1845) • Rodové ptáky - Myophonus (Temminck, 1822) • Rod modrý muchomůrka - Cyanoptila (Blyth, 1847) • Rod Blue Nightingales - Larvivora (Hodgson, 1837) • Rod slavíků - Luscinia (Forster, T, 1817) • Rod slavíků - bílý límec - Irania (De Filippi, 1863) • Rod rudokrký slavíci - Calliope (Gould, 1836) • Rod Chekana - Saxicola (Bechstein, 1803)

Seznam druhů čeledi Flycatcher Muscicapidae (Vigors, 1825) Podle kontrolního seznamu IOC World Bird Names, verze 7.3 (červenec 2017), autori Frank Gill a David Donsker.

Asijské mince s černou hlavou - Saxicola maurus (Pallas, 1773) • drozd bělobradý - Monticola gularis (Swinhoe, 1863) • Bílá noha - Enicurus scouleri (Vigors, 1832) • Velká mince - Saxicola insignis (Gray, JE & Gray, GR, 1847) • Bluethroat - Luscinia svecica (Linnaeus, 1758) • Voda rehek - Phoenicurus leucocephalus (Vigors, 1831) • Východní muchomůrka - Ficedula albicilla (Pallas, 1811) • Východní blackeared earearearear - Oenanthe melanoleuca (Güldenstädt, 1775) • Východní rudé mince - Saxicola stejnegeri (Papoušek, 1908) • Redstart-lyska - Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758) • Černý rehek - Phoenicurus ochruros (Gmelin, SG, 1774) • Muchomůrka žlutohnědá (Daurian) - Ficedula zanthopygia (Hay, 1845) • Západní kamna s černými ušima - Oenanthe hispanica (Linnaeus, 1758) • Západní ražba s černou hlavou - Saxicola rubicola (Linnaeus, 1766) • Zaryanka - Erithacus rubecula (Linnaeus, 1758) • Kamenka zlatá - Oenanthe chrysopygia (De Filippi, 1863) • Kamenka - Oenanthe oenanthe (Linnaeus, 1758) • Kamenka-pleshanka - Oenanthe pleschanka (Lepechin, 1770) • Kamenka tanečnice - Oenanthe isabellina (Temminck, 1829) • Red-bellied rehek - Phoenicurus erythrogastrus (Güldenstädt, 1775) • Redsted-backstart - Phoenicurus erythronotus (Eversmann, 1841) • Kurdistani pšeničný - Oenanthe xanthoprymna (Hemprich & Ehrenberg, 1833) • Luční ražba - Saxicola rubetra (Linnaeus, 1758) • Malý muchomůrka - Ficedula parva (Bechstein, 1792) • Límeček bílý - Ficedula albicollis (Temminck, 1815) • Strakapoud velký - Ficedula hypoleuca (Pallas, 1764) • Pestrobarevný muchomůrka - Muscicapa griseisticta (Swinhoe, 1861) • Drozd skvrnitý - Monticola saxatilis (Linnaeus, 1766) • Polo obojek Flycatcher - Ficedula semitorquata (Homeyer, 1885) • Pouštní Kamenka - Oenanthe deserti (Temminck, 1825) • Lejskovití - Ficedula ruficauda (Swainson, 1838) • Šedá hlava rehek - Phoenicurus coeruleocephala (Vigors, 1831) • Šedý muchomůrka - Muscicapa striata (Pallas, 1764) • Šedá rehek - Phoenicurus fuliginosus (Vigors, 1831) • Sibiřský rehek domácí - Phoenicurus auroreus (Pallas, 1776) • Sibiřský muchomůrka - Muscicapa sibirica (J.F. Gmelin, 1789) • Bluetail - Tarsiger cyanurus (Pallas, 1773) • Drozd modrý - Monticola solitarius (Linnaeus, 1758) • Modrý slavík - Larvivora cyane (Pallas, 1776) • Modrý muchomůrka - Cyanoptila cyanomelana (Temminck, 1829) • Modrý pták - Myophonus caeruleus (Scopoli, 1786) • Slavík - Luscinia luscinia (Linnaeus, 1758) • Slavík bílý - Irania gutturalis (Guérin-Méneville, 1843) • Slavík rudokrký - Calliope calliope (Pallas, 1776) • Whistlerův slavík - Larvivora sibilans (Swinhoe, 1863) • Muchomůrka tajga - Ficedula mugimaki (Temminck, 1836) • Tugai slavík - galaktosy Cercotrichas (Temminck, 1820) • Černý ohřívač - Oenanthe picata (Blyth, 1847) • Rudokrký s černým poprsím - Calliope pectoralis (Gould, 1837) • Ohřívač s černým hrdlem - Oenanthe finschii (von Heuglin, 1869) • Černá mince - Saxicola caprata (Linnaeus, 1766) • Muchomůrka obecná - Muscicapa dauurica (Pallas, 1811) • Jižní slavík - Luscinia megarhynchos (Brehm, CL, 1831) • Japonský červenka - Larvivora akahige (Temminck, 1835) • Japonský muchomůrka - Ficedula narcissina (Temminck, 1836)

Literatura • „Fauna ptáků zemí severní Eurasie v hranicích bývalého SSSR: Seznamy druhů. (01.2016) „E.A. Koblik, V.Yu. Arkhipov. • Kontrolní seznam světových názvů ptáků IOC, verze 7.3 (červenec 2017), autor: Frank Gill & David Donsker. • „Ptáci SSSR“ L.A. Portenko Vyd. Akademie věd SSSR. Moskva. Leningrad. 1960, část 4, s. 105.

Rozpětí

Pastýři jsou rozšířeni po celém světě, chybí pouze v arktických a subarktických oblastech, na Antarktidě a ve velkých pouštích. Největší biodiverzita je pozorována v tropech a subtropech, v zóně tajgy na severní polokouli a na subarktických ostrovech je vidět jen několik druhů. Charakteristickým rysem pastýřů je jejich schopnost proniknout i na nejvzdálenější ostrovy, přestože létají jen zřídka a špatně.

Na území Ruska jsou pastýři zastoupeni 14 druhy z 9 rodů, z nichž 11 hnízdí. Existují zprávy o jednotlivých návštěvách z území Severní Ameriky v honbě za Karolínou (Porzana carolina

). Případy hnízdění slípka rohatého (
Gallicrex cinerea
) a bílé prsy pogonus jsou dosud považovány za neprokázané. Červená kniha Ruska zahrnuje druhy slípka rohatou, sultanka (
Porphyrio porphyrio
) a honička rudonohá (
Porzana fusca
).

Klasifikace

V rodině pastýřů (Rallidae) je za poslední 4 století 34 moderních rodů a 6 dalších vyhynulých:

Pin
Send
Share
Send
Send