Ptačí rodiny

Domácí střízlík

Pin
Send
Share
Send
Send


Vzhled. Velmi malý, téměř dvakrát menší než vrabec, pták (jeden z nejmenších v ruské fauně), kaštanově hnědý s tmavým příčným vzorem. Krátký ocas je zvednut. Od malých představitelů rodiny pěnice se liší tím, že nemá lehké obočí.

Hlas je praskající trik-tik-tik. Píseň je hlasitá, energická, s charakteristickým suchým praskáním, trylek. Je to slyšet až do pozdního podzimu.

Místo výskytu. Obývá různé druhy lesů s hustým podrostem, obvykle blízko vody.

Jídlo. Živí se hmyzem a pavouky.

Hnízdiště. Hnízdí v jehličnatých, smíšených a listnatých lesích, přilne ke starým přeplněným oblastem, kde je podrost, houštiny kapradin, kopřivy, maliny, větrolamy a hromady štětin, stejně jako vlhké a bažinaté houštiny olše, tmavé lesní rokle atd. .

Umístění hnízda. Hnízdo je uspořádáno nízko od země - v křoví, mezi smrkovými houštinami, v hromadě křovin, mezi převrácenými kořeny padlého stromu, na malých stromech, ve štěrbinových dutinách ve výšce 0,5-2 m od na zemi nebo na samotné zemi mezi kořeny stromů, ve výklencích břehů atd.

Stavební materiál hnízda. Hnízdo je postaveno z různých materiálů, ale vždy s příměsí významného množství zeleného mechu a suchého listí. Nejčastěji jsou stěny úhledně tkané ze suchých stébel trávy a tenkých větviček a vnější strana je lemována silnou vrstvou mechu, suchými listy kapradiny a jiných rostlin, někdy lišejníků. Vnitřek hnízda je obvykle lemován mechem, chmýří rostlin a velkým počtem malých peří. Někdy může chybět vrh.

Tvar a velikost hnízda. Poměrně velká objímka ve tvaru koule s malým bočním vstupem je velmi obratně zkroucena. Rozměry hnízda: vnější průměr 90 - 120 mm, vnitřní průměr 60 - 70 mm, výška 160 mm, průměr otvoru pro baterii 50 mm.

Vlastnosti zdiva. Spojka 5-7 bílých vajec s načervenalými skvrnami. Velikost vajec: (16-18) x (12-13) mm.

Chovatelská data. Navzdory skutečnosti, že na jihu země je střízlík sedavý pták, začíná se rozmnožovat relativně pozdě. Teprve na konci května hnízdo dostaví a začne klást vajíčka. Samotné období rozmnožování však končí velmi rychle: kuřata sedí v hnízdě 11-12 dní, to je přibližně doba inkubace a na konci června už mladí ptáci vylétají z hnízd. Wrens se podaří vytvořit dvě spojky v jednom období rozmnožování.

Samec staví základnu několika hnízd na místě a samice učiní konečnou volbu, podnos vyloží také peřím a vlnou. Zbytek hnízd v době inkubace samicí spojky používá muž na noc.

Rozpětí. Distribuováno v lesích a horách evropské části Ruska, jihovýchodní Sibiře, Dálného východu, Kamčatky, velitele a Kuriles, pravděpodobně na Altaji.

Přezimování. Zimy v jižních oblastech Ruska. Domácí a kočovný pták.

Popis Buturlin. Stejně jako kinglet je to náš nejmenší pták. Délka střízlíka je pouze 9-10 centimetrů. Malý obrácený ocas jej zjevně připravuje o pevnost. Jméno „ořech“ se nejlépe hodí pro hnědou postavu kurguzy, která se hbitě vrhá někam do příkopu posetého kartáčem nebo do houštiny hustých jedlí lesa, jako by se valila koule. V lesním soumraku nebo pod kořeny stromů jej lze zaměnit za myš. Ale najednou je slyšet praskající „trik-tee-tick“ a tato „myš“ rychle vyletí ze své trhliny a zmizí v houští. Procházky na takových místech, procházení mezi křovinami, ploty, hromádkami palivového dříví, střízlík od časného jara do pozdního podzimu nacházejí dostatek potravy pro zvířata - různé druhy drobného hmyzu, pavouků, vší, mnohonožek, slimáků a na podzim, kdy "země" se stávají vzácnými nebo - když se sníh stane málo dostupným, střízlík začne jíst, lesní plody (například bezinka).

Téměř všude, kde se vyskytuje, střízlík vede částečně sedavý životní styl, pouze mění své stanoviště na zimu. Jeho distribuce je velmi široká. Hnízdí po celé Evropě - od Skandinávského poloostrova po Středozemní moře a v evropské části Ruska od Arkhangelsku po Krym a Kavkaz. Nachází se ve Střední Asii (a dále na jih - v Malé Asii). Ale na dolním toku Volhy a na západní a střední Sibiři není žádný střízlík, a to pouze na Dálném východě, podél řek Amur, Ussuri a až do Transbaikalia, žije zvláštní (daurianský) poddruh. Vzhledem k sedavé povaze a v důsledku toho k dobré izolaci vrabců na různých zeměpisných místech a v Evropě a na Kavkaze, na Krymu a ve Střední Asii žije různé poddruhy.

Od časného jara si pár vrabců přeje mít kousek lesa nebo hustý porost (někdy v zahradách) a zůstat tam pořád. Každý den je zpěv mužského pohlaví hlasitější a delší a přitahuje pozornost svou silou a čistotou zvuků. Zpěv střízlíka v blízkosti (například v místnosti) je přímo ohlušující a člověk se nedobrovolně diví, jak může takový malý pták zpívat hlasitěji než skřivan nebo pěnkava. Podle stavby je píseň střízlíka kombinací několika častých trylků, které se rychle stávají jedním v druhém a náhle se odlamují. Velmi se podobá trylku domácího kanárka, ale zvuky jsou hlasitější, šťavnatější a možná i spěchanější. Střízlík zpívá jak ráno, tak uprostřed dne, během krmení rád vyskočí s trylkem na nějaké vyvýšené místo - na pařezu, hromádce kartáče, proutí nebo na vrcholu malého vánočního stromku .

Tady, poblíž, mezi smrkovými houštinami, v křoví nebo mezi vyvrácenými kořeny padlých stromů, je hnízdo. Na konci května jeho stavba obvykle končí a samice začíná snášet (ve středním pruhu). Hnízdo je velmi obratně zkroucené a má tvar poměrně velké koule s bočním vstupem. Jeho materiál je velmi odlišný, ale vždy s příměsí zeleného mechu a suchého listí. Vnitřek je obvykle lemován peřím. Samice snáší 6-7 velmi malých varlat (15-16 milimetrů dlouhých), bílých, s načervenalými skvrnami. Zajímavé je, že poblíž hlavního hnízda s vejci můžete někdy najít další (a někdy až dvě) - prázdné a horší. Existují návrhy, že tato hnízda staví samec, kterému samice neumožňuje podílet se na stavbě hlavního hnízda. Ale samec se podílí na inkubaci vajec a také velmi pilně krmí mláďata. I uprostřed krmení, kdy ptáci téměř každou minutu táhnou pavouka nebo housenku do hnízda nebo mláďat, si muž najde čas zazpívat alespoň malý zlomek své písně.

Mláďata ve věku jedenácti nebo dvanácti dnů už vylézají z hnízda a sedí poblíž, houževnatě lpí na tenkých větvičkách v lesním sedadle nebo se schovávají v hromadě křoví. Když se rodiče přiblíží, vydávají pískání („modré“). Jejich barva je velmi podobná těm starým, ale na hrudi načervenalá.

Mladí lidé drží spolu dlouho, a to i poté, co je rodiče opustí, a začíná druhým závěrem. A na podzim můžete často vidět tři nebo čtyři ptáky dohromady.

V severní části Ruska migrují někteří jedinci dále na jih (zejména v zasněžených zimách) a v zimě se tam stáje vyskytují mnohem méně často než v létě. Ale i na konci zimy, někdy poblíž nemrznoucích pramenů v lesních roklích nebo dokonce v zahradách, je slyšet zvučnou píseň tohoto vytrvalého a energického ptáka, což naznačuje, že před jarem začaly znovu ožívat a vracet se do vlasti.

Pin
Send
Share
Send
Send