Ptačí rodiny

Fakta o českém brkoslavi | Volejte | Rozsah

Pin
Send
Share
Send
Send


Český brkoslav, vědecký název Bombycilla garrulus je hvězdný pták, který se chová v severních lesích Palearktické a Severní Ameriky.

Tento článek poskytne přehled o českém brkoslavu

Má primárně žlutohnědé peří, černé znaky a špičatý hřeben. Jeho křídla jsou vzorovaná bílou a zářivě žlutou a několik návrhů peří má růžový voskový vzhled, který dává tomuto druhu jeho anglickou identitu.

Fakta o českém brkoslavu

Tyto tři poddruhy představují pouze drobné odchylky vzhledu. Ženy jsou velmi podobné mužům, ačkoli mladší ptáci jsou mnohem méně výrazní a mají málo nebo vůbec žádné voskovité konce křídel.

Ačkoli české voskové křídla velmi překrývají tyto cedrové a japonské voskové křídla, jednoduše se od nich odlišuje měřením a variacemi opeření.
Chovným stanovištěm jsou jehličnaté lesy, často blízko vody. Dvojice postavit lemované pohár ve tvaru hnízda na stromě nebo keři, obvykle v blízkosti kmene. Spojka tří-7 vajec je inkubována samotnou ženou po dobu 13-14 dnů k vylíhnutí.

Kuřata jsou altriciální a holá a jsou krmena každým tátou a matkou, zpočátku převážně s brouky, později však primárně s ovocem.

Opeří se asi 14-16 dní po opuštění vajíčka. Mnoho ptáků opouští své hnízdění, které se v zimě liší a migrují dále na jih. V některých letech se obrovské počty českých voskových křídel, které po jejich pravidelné zimě řádně propukly, mění při hledání ovoce, které tvoří většinu jejich stravovacího režimu.
Waxwings mohou být v zimě velmi krotcí, dostat se do měst a zahrad hledat jídlo, jeřábové bobule jsou obzvláště oblíbené. Budou metabolizovat alkohol produkovaný při fermentaci ovoce, nicméně se to může změnit na intoxikované, obvykle smrtelně.

Různá nebezpečí zahrnují predaci dravými ptáky, napadení parazity a kolize s vozidly nebo domácími okny.

Nadměrné počty vosků bahenních a opravdu masivní rozmnožovací prostor naznačují, že je označena jako světově nejmenší znepokojená Světovou unií pro ochranu přírody.

Český voskový popis

Český voskovka je kuře o velikosti 19-23 cm (7,5-9,1 palce) o velikosti špačku s rozpětím křídel 32-35,5 cm (12,6-14. Nula palců) a průměrnou hmotností 55 g (1,9 oz).

Je to krátký ocas, primárně hnědošedý, a má nápadný hřeben na hlavě. Samec jmenovaného poddruhu má černé masky díky pozornosti a černé hrdlo. Za účtem je bílý pruh a pod pozorností bílá křivka.

Pokles žaludku má bohatou kaštanovou barvu a přes masky jsou skořicově zbarvené oblasti. Kýta je šedá a ocas končí brilantně žlutým pruhem se širokým černým okrajem nad ním.

Křídla jsou velmi výrazná; letky jsou černé a primárky mají značky, které vytvářejí žlutý pruh a bílé „rybářské háčky“ na uzavřeném křídle. Sekundární prvky dospělého jsou zakončeny dlouhými růžovými přídavky s pečetním voskovým vzhledem, který nabízí kuře, které je v angličtině identifikováno.

Oči jsou tmavě hnědé, účet je v zásadě černý a nohy tmavě šedé nebo černé.

Během letu mohutná hejna brkoslavů, dlouhá křídla a rychlý ocas dávají určitou podobnost častému špačkovi a jeho let je stejně rychlý a přímý.

Rychle se pouští přes pouzdra a pouzdra, ale pouze míchá na dně.
Kašovité husté peří se ukládá v dobré situaci peřením.

Růžové voskovité návrhy jsou prodloužené a zploštělé konce peřících hřídelí, pigmentované astaxantinem a uzavřené v čirém pouzdře.

Výzkum cedrových voskových křídel potvrdil, že růžové návrhy jsou pro tento přidružený druh málo nebo chybí do třetího roku života.

Všichni dospělí voskovci mají mezi srpnem a lednem celý rok. Mladiství líhnou ve stejnou dobu, nicméně si zachovají svůj let a další křídlo.

Ženský český brkoslav je podobný mužskému pohlaví, má však užší žlutý koncový pás k ocasu, mnohem méně načrtnutou spodní hranu k černému hrdlu a sotva mnohem méně výrazné znaky křídel.

Mladiství jsou nudnější než dospělí, s bělejšími spodními částmi, jen několika růžovými návrhy křídel, bez černé na hrdle a menšími černými obličejovými maskami. Ve srovnání s jmenovaným poddruhem, jap B. g. centralasiae je světlejší, šedivější a má za účtem málo červenohnědého.

Americký poddruh B. g. pallidiceps má na tvářích a obočí zvláštní zbarvení než nominovaný typ a v ostatních případech je obvykle matnější.
Různé české brkoslavi se překrývají s každým z opačných členů rodu.

Cedrový brkoslav je menší než český; má hnědší horní části, bílý undertail a bílou čáru nad černým okem. Dospělí cedrové voskové křídla mají nažloutlý žaludek a všechny věkové kategorie mají mnohem méně silně vzorovaná křídla než český vosk.

Japonská vosa se dobře odlišuje od své rodiny; má růžový koncový pás k ocasu, černé masky sahají až k zadní části hřebenu a na křídlech nejsou žluté pruhy ani růžová doporučení.
Název českého brkoslav je nadměrný trylek sirrrr. Je to mnohem méně kolísavé a slabší než u cedrového vosku, a delší a nižší než u japonského vosku.

Různá volání jsou jednoduše variantami primární vokalizace; klidnější model využívají kuřata k pojmenování otce a mámy, a dvorní hovory, které jsou navíc uváděny v celé budově hnízda, se velmi liší.

I když se nejedná o jméno jako takové, když stádo vzlétne nebo přistane, křídla vydávají zvláštní chrastivý zvuk, který lze slyšet 30 m (98 ft) pryč.

Bohemian waxwing Rozšíření a stanoviště

Český brkoslav má cirkumpolární distribuci a množí se v severních oblastech Eurasie a Severní Ameriky.

V Eurasii jeho severní hnízdní omezení jednoduše chce treeline, zhruba na červencovém izotermu 10 ° C, a rozmnožuje se na jihu regionálně na přibližně 51 ° severní šířky. Většina ptáků se rozmnožuje mezi 60–67 ° severní šířky a ve Skandinávii dosahuje 70 ° severní šířky.

Severoamerický poddruh se rozmnožuje v severozápadních a severo-středních oblastech kontinentu, jeho variace se rozprostírá na jih za hranici USA ve Skalistých horách.

Tato voskovka je stěhovavá a mnoho chovů je opuštěných, protože ptáci se přesouvají na zimu na jih.

Migrace začíná v září na severu ostrova, zhruba o měsíc později na jih. Euroasijští ptáci obvykle zimují od Británie Británie přes severní složky západní a střední Evropy, Ukrajinu, Kazachstán a severní Čínu až po Japonsko.

Severoameričtí chovatelé mají mimořádný jihovýchodní vývoj, mnoho ptáků zimuje v jihovýchodní Kanadě, s menším počtem v severovýchodních a severovýchodních státech USA.

Ptáci se v následujících letech na stejné zimující webové stránky často nevracejí. Jedno kuře zimující na Ukrajině bylo objeveno 6 000 km na východ na Sibiři během následujícího roku.

V některých letech tato voskovka praskne na jih od jejích pravidelných zimoviště, obvykle ve velkém počtu.

Ovoce, na které se ptáci v zimě spoléhají, se od roku do roku hojně liší a v chudých letech, významně po velmi dobré úrodě, se hejna přenášejí dále na jih, dokud nedosáhnou uspokojivých zásob.

Budou se držet, dokud nedojdou jídla a ještě jednou se přenesou. V zimě, která mohla být vůbec největším výbuchem v Evropě, bylo v zimě 2004–2005 zaznamenáno více než polovina 1 000 000 voskových křídel pouze v Německu.

Tato invaze přijala neobvyklé období horkosti a sucha. V roce 1908 se americké stádo o rozměrech 60–90 m (200–300 ft) proslavilo tím, že mu přeletěly dvě až několik minut.
Chovným stanovištěm jsou zralé jehličnany, obvykle smrk, i když mohou být aktuální i různé jehličnany a širokolisté keře. Na krmení brouků se používají zvláště otevřené, vlhké oblasti, které jsou ekvivalentní jezerům a rašeliníkům s neužitečnými a utopenými keři.

Nížiny, údolí a vrchoviny jsou využívány v Eurasii, ačkoli hory jsou obvykle odvráceny. Severoamerický poddruh však hnízdí v Kanadě v nadmořských výškách mezi 900 - 1550 m (2950 - 5 090 ft).

Venku v období rozmnožování bude voskovka zabírat různá stanoviště, pokud lze najít vhodné plody ekvivalentní jeřábům. Mohlo by to být objeveno na silnicích, v parcích a zahradách nebo vedle živých plotů nebo okrajů lesů.

V tuto chvíli to odhaluje malé obavy lidí. V zimě voskovky hnízdí komunálně v hustých keřích nebo živých plotech, obvykle s americkými červenými, polními nebo jinými zimujícími druhy.

Český chov vosků

České voskovky se začínají vracet ze zimoviště v únoru nebo v březnu, severní chovatelé však nedosahují svých hnízdišť až v dubnu nebo na začátku Could. Tento monogamní druh hnízdí především od poloviny června do července.

Waxwings nebudou extrémně teritoriální, a ačkoli jsou obvykle osamělými chovateli, řada párů by mohla hnízdit kolektivně na místě, kde existuje řada vynikajících hnízdních webů.

Muži mohli obvykle odradit soupeře od přiblížení se ke svým kamarádům a ženy se mohly hádat o webové stránky hnízd. Agresivitu dokazuje uhlazování peří a hřebenu, zobrazování černého hrdla a otevírání bankovky.

Chovatelská show je takovou alternativou; muž vztyčí svou postavu a hřebeny peří a odvrátí hlavu od ženského.

Muž mohl opakovaně darovat svému společníkovi dárek malého zboží, obvykle jídla, a vložit jej do svého otevřeného účtu. V asi 90% případů tato show nevede ke kopulaci. Starší muži mají na křídlech extra růžové triky a ženy si je velmi oblíbili.
Hnízdo, postavené každým pohlavím, je šálek hubených větviček lemovaných měkčími materiály ekvivalentními fantastické trávě, mechu, srsti nebo lišejníku.

Je postaven 1,3-15 m (4-50 ft) nad dnem v borovici nebo křoví, obvykle v blízkosti kmene. Vejce jsou lesklá bledě modrá s černou a šedou a spojka je 3 až 7 vajec, i když 5 nebo 6 je nejtypičtější.

Běžné rozměry vajíčka jsou 24 mm × 18 mm (0,94 palce × 0,71 palce) a váží 3,8 g (0,13 oz), z čehož 5% tvoří skořápka.

Vajíčka jsou inkubována po dobu 13-14 dnů samotnou ženou. Její kamarádka je krmena regurgitovanými bobulemi a sotva opouští hnízdo.

Kuřata jsou altriciální a holá a mají zářivě růžová ústa; krmí je každý táta a maminka, i když muž přináší během prvních dní mnoho jídel, především brouků.

Mladší jsou následně krmeni převážně ovocem. Kuřata se opeří asi 14-16 dní po vylíhnutí. Jsou krmení dospělými asi dva týdny po opuštění.
Chovatelské hustoty tohoto vosku jsou někdy nízké ve srovnání s různými pěvci, často nižší než deset ptáků na kilometr čtvereční (26 na čtvereční míli), a to i v dobrém prostředí, i když až 35,6 ptáků na kilometr čtvereční (92 na čtvereční míle) je přítomen v Rusku Jeden plod každý rok je pravidelný.

Nejvíce zaznamenaný věk je 5 let 10 měsíců v Severní Americe a více než 13 let 6 měsíců v Evropě.

Obyčejná délka života není známa. Zásadní příčiny ztrát na životech obejmou predaci, kolize s domácími okny a vozidly a otravu konzumovanou solí při konzumaci.

České krmení voskem

Waxwings jsou primárně jedlíci ovoce, ale navíc požírají chyby během období rozmnožování. Nejčastější kořistí jsou komáři a pakomáři, ale snědlo se mnoho různých brouků a několik pavouků.

Jsou chyceni primárně muškou z otevřeného okouna, některé by však mohly být odstraněny z vegetace.

Ovoce je často sbíráno z keřů, typicky ze dna, a je často zcela spolknuto. V letním období jsou druhy Vaccinium a Rubus a buvolka kanadská životně důležitými objekty jejich stravovacího režimu, zatímco v období rozmnožování převládají skalník, jalovec, jestřáb, šípky a jablka. Jeřabiny jsou oblíbená jídla a jedí se pokaždé.
Waxwings mohou jíst velké množství bobulí, každé kuře obvykle konzumuje několik set denně, což je více než dvojnásobek jeho osobní váhy.

Bylo zaznamenáno, že jedna konkrétní osoba konzumovala 600 až 1 000 bobonů skalního za šest hodin a vyprazdňovala se každé 4 minuty.

Waxwings cestují při krmení na zásadní vzdálenosti a pomáhají rozptýlit ovocná semena. Waxwings se pasou v mohutných hejnech, typicky v počtu stovek ptáků, což jim umožňuje přemoci ptáky ekvivalentní drozdům, které se pokoušejí bránit své ovocné keře.
Ovoce je bohaté na cukr, ale chudé na různé vitamíny, proto by se mělo jíst v masivních porcích.

České voskové křídla mají velkou játra, která pomáhá přeměnit cukr na sílu. Budou metabolizovat ethanol produkovaný fermentací těchto sladkých plodů mimořádně efektivněji než lidé, nicméně stále by se měli změnit pod vlivem alkoholu, obvykle smrtelně.

Waxwings obvykle pijí vodu nebo sněží v zimě, protože cukr v jejich ovocném potravinovém režimu má tendenci dehydratovat ptáky pomocí osmotického nárazu. V létě jsou plody šťavnatější a voda je mnohem méně problémem.
Dříve se příchod voskových křídel obvykle kryl s epidemiemi cholery nebo moru a vedl k zastaralé holandské a vlámské identifikaci Pestvogela, „morového kuřete“.

Jalovcové bobule, kterými se živili, byly považovány za látky zajišťující bezpečnost a další lidé konzumovali ovoce a spálili větve, aby fumigovali své domovy.

Český voskovití Predátoři a paraziti

Waxwings jsou loveni dravými ptáky spolu s drsnými nohama káněmi, euroasijskými vrabci, prériemi sokoly a pěknými šedými úšklebky.

Merlins útočí na zimní stáda, spolu s nimi ve městech. Když byli znepokojeni, české voskové křídla „zamrzly“ s bankovkou a krkem směřujícím nahoru. Pokud se to nepodaří, létají a hlučně volají.
České voskovky nebudou často parazitovány častým kukačkem nebo jeho rodinou v Eurasii, protože mladší kukačka nemůže přežít ve velkém režimu s potravinami.

V severní Americe se chov voskův chovu liší jen málo přesahem s hnědohlavým kovbojem, jedním dalším parazitickým druhem. Vejce různých ptáků umístěná v hnízdě českého vosku jsou nicméně vždy odmítnuta.

To znamená, že dříve, možná tři miliony let v minulosti, byla vosková rasa předkem plodů parazitických druhů a zachovává si tehdy získané odmítavé chování.
Parazitičtí roztoči obejmou Syringophiloidus Bombycilla, poprvé rozpoznaného na tomto druhu, a nosní roztoč Ptilonyssus Bombycilla.

Krevní paraziti objímají druhy Trypanosoma a na tomto vosku byl poprvé rozpoznán leukocytozoon. Bohemští voskovci mohou nést ploché červy a tasemnice, avšak rozsah napadení parazitickými červy je obvykle nízký.

Postavení

Celosvětoví obyvatelé českého vosku obecného se odhadují na více než tři miliony ptáků a chov se různí na rozloze asi 12 osmi milionů km2 (4,9 milionu mi2).

Ačkoli se zdá, že počet obyvatel tohoto druhu od roku 2013 klesá, nižší není jen rychlý ani dostatečný k tomu, aby stanovil standardy zranitelnosti ochrany.

Vzhledem k jeho nadměrnému počtu a velkému rozmnožovacímu prostoru je tento voskovka následně označena Světovou unií pro ochranu přírody jako nejméně znepokojující.

Lesy využívané tímto druhem jsou řádně na sever od hlavních lidských populací a ptáci mohou využívat narušená stanoviště, takže pro tento druh neexistují žádná dlouhodobá kritická ohrožení.

Podívejte se na video: Jan Kraus odešel z rozhovoru s Barborou Tachecí RUKA RUKU MYJE (Smět 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send